Zindelijkheid
Zindelijkheid start al in de nest
Vanaf de leeftijd van 3 weken zal je pup het nest beginnen verlaten om zijn behoeften te doen, omdat je pup ziet dat zijn moeder ook het nest verlaat om haar behoeften te doen. De combinatie van het aangeboren instinct van een pup om zindelijk te zijn in het nest en het voorbeeldgedrag van de moeder zorgt ervoor dat de pup de eerst stapjes van de zindelijkheidstraining zet.
Tegen dat je pup zeven weken oud is, is hij zindelijk en zal hij al min of meer geleerd hebben zijn behoeften buiten het nest doen op een krant, dweil, puppytrainer, gras, …
Eenmaal je pup thuiskomt, is het jouw taak om de zindelijkheidstraining verder te zetten 😉
Je behoefte doen, heeft grotendeels te maken met veiligheid. De veiligheid en geruststelling dat je rustig je behoefte kan doen zonder gestoord te worden.
Wanneer je met je pupje thuis komt, is het eerste wat je doet, je pupje rustig in de tuin laten. Ga zelf gewoon rustig zitten of staan, en laat je kleine uk op zijn tempo snuffelen. Je zal merken dat de kans heel groot is, dat hij binnen de 10 minuutjes zijn plasje doet.
Er zijn ook een paar basisregels verbonden aan zindelijkheidstraining
Je gaat met je pupje naar buiten:
- als hij wakker wordt
- na het eten/drinken
- +/- om het uur in de periodes dat je pup wakker is ( Als hij aan het slapen is, laat je hem slapen!)
- na een sociale interactie en momentje van enthousiasme ( denk maar: wanneer je thuis komt, bezoek ontvangt, na het spelen, enz.)
- wanneer je hem intens ziet snuffelen/zoeken in huis.
Hij kwam net van buiten en toch plast hij nog in huis …
Dat kan zeker en vast gebeuren, maar dat betekent wel dat je pup niet ‘uitgeplast’ was. Meestal komt dit omdat de tuin leuk en spannend is. Je pup gaan vaak meteen de tuin verkennen, ritsel daar komt plots een blaadjes voorbij, een vogel die in de tuin landt, andere tuinbewoners die zijn aandacht trekken en vergeten ze eigenlijk gewoon dat ze moesten plassen of een kakje doen. Soms doen ze toch een klein plasje om de grootste druk eraf te laten, maar plassen ze niet uit. Het raadzaam om na een plasje toch wel nog een 10 minuutjes rustig in de tuin te blijven met je pup, de kans is groot dat er nog een plasje volgt.
Straf ik hem dan als hij binnen doet?
Als je merkt dat je pup in huis plast of geplast heeft, doe dan niets. Wacht tot je pup gedaan heeft met plassen of kakje doen en ruim het op. Blijf mild en begripvol voor je pup en voor jezelf … volgende keer beter. Je pup is je NIET aan het uittesten, is NIET dominant, is NIET koppig…. Zindelijkheidstraining vraagt nu eenmaal tijd en geduld… Tot de leeftijd van 6 à 7 maanden zijn ongelukjes niet abnormaal.
Jullie zijn nog volop bezig met elkaar te leren kennen, het zien en begrijpen van elkaars signalen waarvan onder andere het signaal dat je pup zijn behoeften moet doen. Wanneer je geen tijd hebt om je pup in de gaten te houden, is het belangrijk dat je hem in een veilige ruimte kan zetten. Dat betekent dat je pup in een ruimte heeft waar het geen kwaad kan dat hij een ongelukje heeft. Een keuken, puppyren, veranda zijn ideaal.
Wanneer je pup daar zijn behoeften doet, is opruimen het enige dat je moet doen en in het achterhoofd houden dat elke pup leert om zijn behoefte buiten te doen. Als je je pup zonder toezicht in de woonkamer achterlaat waar hij op het tapijt of de parket kan plassen, dan wordt het lastiger opruimen natuurlijk. Ga je toch je pup straffen bij het doen van ongelukjes in huis … dan krijgt je pup zijn vertrouwen in jou als zijnde zijn begeleider, baasje, vriend … een enorme deuk. De kans is dan groot dat jouw pup het doen van zijn behoefte in jouw aanwezigheid gaat associëren met straf en niet meer zijn behoefte zal willen doen in jouw aanwezigheid Ruim het ongelukje niet op waar de pup bij is. Hij zou het wel eens als een leuk spelletje zien om in het keukenpapier of in de dweil te hangen (door de bewegingen die gemaakt worden tijdens het opruimen).