Schoenmaker blijf bij je leest…

Steeds vaker worden wij gedragscoaches geconfronteerd met het verhaal waarin iedereen zomaar te pas of te onpas denkt advies te mogen geven over honden en hun gedrag…

.

Heel vaak zijn het schadelijke adviezen waarmee je het plan van aanpak van klant, coach en hond helemaal gaat ondermijnen…

.

Marlene Vonk van wijzer met Honden heeft er een heel mooi artikel over gepubliceerd…

Heel graag deel ik het me jullie.

.

Schoenmaker, en osteopaat, en dierenarts en kynologisch instructeur en al die anderen, blijf toch bij je leest.*
En geef geen schadelijke adviezen waarmee je het plan van mijn klant voor de hond ondermijnd.

Je hebt verstand van schoenen, of hondenlijven, of medische dingen of training of gedrag, bijvoorbeeld. 
En je kan je specialiseren natuurlijk, meer te weten komen over pasvorm en voetproblemen als schoenmaker, als osteopaat kun je je verdiepen in van alles maar dan kun je nog steeds niet opereren, dat kun je als dierenarts die op zijn beurt best iets van gedrag kan leren maar gedragsbegeleiding toch beter overlaten aan hen die daar weer voor geleerd hebben. 

Ik heb jaren geleerd over hondengedrag, bijscholingen gevolgd, coachopleidingen gedaan. En ik zal nooit medische diagnoses stellen, ik kan wellicht iets signaleren en daarmee iemand naar de juiste specialist verwijzen. Ik zal nooit aan honden zitten zoals de osteopaat omdat ik daar niet voor heb geleerd. Ik weet wel wanneer ik iemand het beste kan doorverwijzen. 

En als ik iemand zie lopen met kapotte schoenen weet ik ook nog wel een schoenmaker. 

Maar ik vertel mensen niet welke pasvorm schoen ze het beste past. 
Ik blijf bij m’n leest. Zonder uitzondering. 

Blijf bij je vak, je specialisme, dat waar je voor geleerd hebt. 

Verwijs door waar jouw kennis ophoudt. 

En geef geen tips over waar je écht geen verstand van hebt, omdat dat een leuke aanvulling lijkt in je (medische) praktijk.

Want ik kan de schade die je daarmee doet weer herstellen. 🙄
*Ik loop al even mee en ik kom dit nog regelmatig tegen helaas. Gelukkig zijn er ook ontzettend veel fijne professionals die helemaal bij hun zeer gespecialiseerde en uitgebreide ‘leest’ blijven. Tegen hen is dit dan ook uiteraard niet gericht. 

Ook Honderonsje heeft ondertussen al vele jaren opleidingen, bijscholingen, wetenschappelijke inzichten en professionele ervaring achter de rug!

Wanneer wij een medische probleem opmerken bij een hond, verwijzen we door naar een dierenarts MAAR het je dierenarts zijn verantwoordelijkheid om tijdig door te verwijzen naar een dierenarts-specialist t.t.z. een cardioloog, dermatoloog, neuroloog of fysiotherapeut…

Net zoals een huisarts je doorverwijst naar een specialist, of net zoals je misschien een 2de opinie gaat vragen…

.

De opleiding dierenarts bevat geen tot heel weinig kennis, leerstof en/of inzicht over gedrag … dus kortom dierenartsen weten medische algemeen best wel veel over dieren maar hebben geen kaas gegeten van dierengedrag.

Een dierenarts zonder specialisatie gedrag ( kortom een gewone dierenarts vergelijkbaar met een huisarts voor mensen) is NOOIT OF NOOIT bevoegd om gedragsmedicatie voor te schrijven!

.

Gedragsmedicatie voorschrijven aan een hond/kat of ander dier is de bevoegdheid van een dierenarts/professor gespecialiseerd in gedrag, welzijn en functioneren van je hond/kat of ander huisdier.

Er zal altijd een gedragsconsult/onderzoek plaatsvinden waarbij een risico- en welzijnsevaluatie gedaan wordt.

Er wordt gekeken wanneer het is ontstaan en hoe het is geëvolueerd; want heel vaak gaan leerprocessen het probleem complexer maken. Bij het onderzoek wordt vooral nadruk gelegd op het achterhalen van de onderliggende emoties en motivatie en eventuele onderliggende medische problemen.

.

Deze bepalen ook de haalbaarheid van herstel. Als laatste stap wordt er een behandelingsplan uitgewerkt, dat bestaat uit verschillende onderdelen: een gedragstherapie, training en veiligheidsmaatregelen. Indien nodig wordt ook gebruik gemaakt van medicatie.

.

Bij de behandeling werkt een prof. Dr. gedragsdierenarts altijd of toch bijna altijd samen met een gedragsdeskundige/coach/trainer.

.

Zo worden eigenaars optimaal begeleid en ondersteund.

.

Heb je vragen over je dier zijn gedrag? Of maak je, je zorgen om zijn gedrag? Neem dan altijd contact op met een professional gespecialiseerd in gedrag t.t.z. een gedragscoach of gedragsdierenarts

WOEF! Leuk dat je er bent! Cookies ... je viervoeter is er ongetwijfeld verzot op. Hier gebruiken we ze vooral om de website te gebruiken